Το ρεύμα υπάρχει παντού;
Φτιάξε μια λίστα από 5 εντελώς διαφορετικά αντικείμενα. Όσο διαφορετικά και να είναι (π.χ. συνδετήρας, μολύβι, κουτάλι, κασετίνα, μπάλα ποσοδφαίρου ή κούκλα) έχουν ένα πολύ σημαντικό κοινό στοιχείο. Όλα περιέχουν ηλεκτρόνια! Τα ηλεκτρόνια είναι μικροσκοπικά, αόρατα σωματίδια του ηλεκτρισμού.
Τα ηλεκτρόνια βρίσκονται μέσα στο άτομο. Το άτομο είναι το βασικό δομικό στοιχείο της ύλης σε όλο το Σύμπαν! Δηλαδή τόσο εσύ, όσο η κασετίνα σου και ο Ήλιος αποτελούνται από άτομα που μέσα τους έχουν ηλεκτρόνια!
Η κίνηση των ηλεκτρονίων μπορεί να φτιάξει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Ένα ηλεκτρικό κύκλωμα ρέει μέσω κάποιων συγκεκριμένων υλικών, ενώ δεν ρέει καθόλου μέσω κάποιων άλλων. Οι επιστήμονες αυτά τα υλικά τα έχουν ονομάσει αγωγούς και μονωτές.
Ένα υλικό που επιτρέπει στο ηλεκτρικό ρεύμα να περάσει ονομάζεται αγωγός, ενώ ένα υλικό που δεν αφήνει το ηλεκτρικό ρεύμα να περάσει ονομάζεται μονωτής ή κακός αγωγός.
Τι είναι στατικός ηλεκτρισμός;
Όπως είπαμε πριν το ρεύμα μπορεί να υπάρχει παντού, αλλά δε ρέει πάντα. Όταν, λοιπόν, μένει σε ένα σημείο χωρίς να κουνιέται λέγεται στατικός ηλεκτρισμός.
Πως δημιουργούμε στατικό ηλεκτρισμό;
Όταν ένα αντικείμενο, έρχεται σε επαφή με ένα άλλο αντικείμενο κάποιες φορές δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός. Αλλά γιατί;
Είπαμε πως κάθε αντικείμενο έχει ηλεκτρόνια, όπως για παράδειγμα το μπαλόνι. Αν το μπαλόνι το τρίψουμε πάνω σε μια μάλλινη μπλούζα τότε του αφαιρούμε ηλεκτρόνια και τα στέλνουμε στην μπλούζα!
Τότε το μπαλόνι, που του λείπουν τα ηλεκτρόνιά του γίνεται θετικά φορτισμένο και η μπλούζα, αφού πήρε πολλά ηλεκτρόνια απ’ το μπαλόνι, γίνεται αρνητικά φορτισμένο.
Το αποτέλεσμα είναι το μπαλόνι και η μπλούζα να έλκονται σαν μαγνήτες! Μετά δοκίμασε να περάσεις το μπαλόνι πάνω από τα μαλλιά σου… αλλά κάντο γρήγορα γιατί το μπαλόνι θα βρει τρόπο να έρθει σε ισορροπία και θα ξανά βρει να χαμένα του ηλεκτρόνια.
Αν θέλεις ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα τοποθέτησε το μπαλόνι δίπλα σε μια βρύση που ρέει νερό.
Ποιος πρώτο ανακάλυψε τον στατικό ηλεκτρισμό;
Πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες, και συγκεκριμένα ο Θαλής ο Μιλήσιος ανακάλυψε αυτή την ιδιότητα ορισμένων υλικών να έλκουν ή να απωθούν κάποια άλλα ή ακόμη και να δημιουργούν σπινθήρα έπειτα από τριβή.
Ο Θαλής πήρε ένα κομμάτι κεχριμπάρι και το έτριψε (τριβή) με ένα μεταξωτό ύφασμα. Αμέσως μικρά κομμάτια άχυρο που ήταν κοντά στο κεχριμπάρι, πήδηξαν και κόλλησαν πάνω σ’ αυτό. Το κεχριμπάρι έμοιαζε να προσελκύει το άχυρο σαν μαγνήτης!
Ο Θαλής πήρε ένα κομμάτι κεχριμπάρι και το έτριψε (τριβή) με ένα μεταξωτό ύφασμα. Αμέσως μικρά κομμάτια άχυρο που ήταν κοντά στο κεχριμπάρι, πήδηξαν και κόλλησαν πάνω σ’ αυτό. Το κεχριμπάρι έμοιαζε να προσελκύει το άχυρο σαν μαγνήτης!
Το κεχριμπάρι στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν ήλεκτρον, από το όνομα του οποίου προήλθε και η λέξη ηλεκτρισμός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου